علت پریدن فیوز در کولر گازی
فیوز کولر گازی باید تمامی جریان برق مورد نیاز برای کمپرسور، فن واحد خارجی، فن پنل، برد الکترونیکی پنل، شیر برقی و دیگر قطعات برقی کولر را از خود عبور دهد. به خاطر این که این دستگاه‌ها در روزهای گرم به طور مرتب روشن هستند و دمای هوا هم گرم است، به جریان برق بالایی نیاز دارند و کابل‌ها و فیوز بیشتر از معمول گرم می‌شوند. در این شرایط احتمال خرابی قطعات بالا رفته و ممکن است اگر زمان زیادی مورد استفاده قرار بگیرند، از کارکرد طبیعی خود خارج شوند. در این مقاله به چند علت داغ کردن و پریدن فیوز کولر گازی خواهیم پرداخت. 

فیوز مینیاتوری و شیشه‌ای

همیشه در زمان نصب کولر گازی باید برای برق مورد نیاز آن، یک فیوز مجزا برای کولر در نظر گرفته شود. فیوزهای مینیاتوری ظرفیت‌ها و انواع مختلفی دارند و در زمان انتخاب فیوز مناسب باید به مقدار آمپر کولر توجه کرده و فیوزی متناسب با آن را برای کولر تهیه و نصب کرد.
کولر گازی‌ها یک فیوز شیشه‌ای در داخل پنل دارند که بر روی برد الکترونیکی آن قرار دارد. معمولا برد الکترونیکی پنل، در پشت قسمتی که سیم‌های رابط وارد پنل می‌شوند قرار دارد. در صورتی که فیوزی که بر روی برد نصب شده بسوزد، کولر روشن نمی‌شود. در برخی از مواقع، نوسانات برق ورودی باعث سوختن آن می‌شود و با تعویض آن، مدار الکترونیکی شروع به کار می‌کند. اما در برخی از مواقع، قطعات برد الکترونیکی خراب شده‌اند که باعث می‌شوند بعد از تعویض فیوز، زمانی که برق به برد وصل می‌شود، باز هم فیوز بسوزد. 
در این مقاله، نکاتی در مورد فیوز مینیاتوری که در سر راه برق ورودی نصب می‌شود، آورده شده است. 

انتخاب فیوز کولر گازی نامناسب

هر فیوز برای مصرف خاص خود باید مورد استفاده قرار بگیرد و در آن حالت بهترین عملکرد را خواهد داشت. در زیر به تعدادی از انواع فیوز خواهیم پرداخت. این حروف معمولا در کنار عددی که جریان را مشخص می‌کند، نوشته می‌شوند و نوع فیوز را مشخص می‌کنند.

فیوز مینیاتوری نوع B

برای مصارف روشنایی و خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و حساسیت خوبی برای کاربردهای عادی خانگی دارد. این نوع برای لامپ‌ها و دستگاه‌های الکترونیکی مورد استفاده در خانه مانند تلویزیون مناسب است.

فیوز مینیاتوری نوع C (موتوری)

برای کاربردهای صنعتی مناسب بوده و می‌تواند به طور لحظه‌ای جریان بیشتری را تحمل کند. برای وسایلی که در آنها از کمپرسور استفاده شده، باید از این نوع استفاده کرد.

کمپرسورها در زمان استارت و روشن شدن اولیه معمولا جریانی بیشتر از آن چه که در حالت عادی مصرف می‌کنند، نیاز دارند. این جریان بیشتر تا زمانی مورد نیاز است که کمپرسور به سرعت عملیاتی خود برسد و این زمان کوتاهی است. این نوع فیوز با تحمل این جریان اضافه، مدار را متصل نگه می‌دارد. برای کولرهای گازی باید از این نوع از فیوز استفاده کرد.

  نکاتی درباره کولر گازی قسمت سوم

فیوز مینیاتوری نوع D (ترانسفورماتوری)

برای مصارف صنعتی خاص مانند مولد‌های اشعه ایکس X-Ray و یا ترانسفورماتورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع از فیوزها دارای زمان قطع بالاتری هستند و در صورت عبور جریان اضافه، جریان را قطع نمی‌کنند.

فیوز مینیاتوری نوع K (قدرت)

در مدار موتورها، ترانسفورماتورها و مدارهای قدرت مورد استفاده دارد.

فیوز مینیاتوری نوع Z (بسیار حساس)

این نوع در مدارات با حساسیت بالا کاربرد دارند و این نوع در صورت خطا با سرعت بیشتری جریان را قطع می‌کند.

نوع مناسب فیوز برای کولر گازی

برای کولر گازی باید از فیوز مینیاتوری نوع C استفاده شود و در صورتی که برای کولر از نوع B استفاده شده باشد، در زمانی که کمپرسور روشن می‌شود، جریان بیشتری نیاز دارد و فیوز کولر گازی جریان را قطع می‌کند. اگر فیوز بعد از چند دقیقه که کولر روشن شد برق را قطع می‌کند، به نوع آن توجه کنید.

مقدار آمپری که بر روی فیوز نوشته شده همیشه باید متناسب با جریان مصرفی کولر باشد. جریان برق با آمپر (A) نشان داده می‌شود. معمولا مقدار آمپر مورد نیاز کولر گازی بر روی بدنه واحد خارجی نوشته می‌شود، فیوز مینیاتوری برق ورودی باید بتواند اندکی بیشتر از مقدار مورد نیاز کولر را از خود عبور دهد.

در کولر گازی پنجره‌ای این مقدار آمپر بر روی بدنه، همراه با ظرفیت و نوع گاز فرئون کولر نوشته می‌شود.

داغ شدن فیوز کولر گازی

در برخی از شرایط فیوز در هنگام عبور جریان برق داغ می‌شود.

در مرحله اول سیم ورودی و خروجی را بررسی کنید تا شل نباشند. هر اتصالی اگر شل باشد، گرما ایجاد می‌شود و این گرما در نهایت باعث خرابی فیوز خواهد شد. اگر سیم‌ها سفت بودند، به آمپر و نوع فیوز توجه کنید، اگر دستگاه یا دستگاه‌هایی که برق آنها از فیوز عبور می‌کند، جریان برق زیادی مصرف کنند و این مصرف برق در نزدیکی توان فیوز باشد، فیوز داغ می‌شود. در صورتی که دو دستگاه پر مصرف به یک فیوز متصل باشند، احتمال گرم شدن فیوز بالا می‌رود. می‌توان با استفاده از آمپر متر، جریان عبوری از سیم را اندازه گرفت. سعی کنید برای هر دستگاه پر مصرف، یک فیوز قرار دهید.

  استفاده بهینه از کولر گازی در خانه

عامل دیگری که باعث داغ شدن فیوز می‌شود، فرسودگی قطعات داخلی فیوز است. هر قطعه‌ای در اثر کارکرد فرسوده می‌شود و اگر در شرایط خوبی نباشد، زودتر خراب خواهد شد. نصب فیوز در جای نامناسب و گرم نیز باعث داغ شدن فیوز می‌شود.

فرسوده شدن فیوز کولر گازی

هر قطعه‌ای طول عمر مفید مشخصی دارد و اگر در شرایط نامناسب قرار بگیرد، عمر مفید آن کم خواهد شد. فیوز مینیاتوری هم از این قاعده مستثنی نیست و به خاطر این که جریان برق بالایی را از خود عبور می‌دهد، اگر در شرایط مطلوبی نباشد قطعات داخلی آن خراب خواهد شد. در بعضی از مواقع آثار این خرابی بر روی بدنه آن هم ظاهر می‌شود.

اگر در بعضی از مواقع و یا در ساعات گرم روز، فیوز کولر گازی جریان را قطع می‌کند، امکان خرابی داخلی آن بالا است. در این مواقع ممکن است هیچ نشانی از خرابی بر روی فیوز مشخص نباشد، ولی قطعات داخلی آن فرسوده شده و نمی‌توانند جریان را از خود عبور دهند.

کابل برق ورودی نامناسب

یکی از اجزاء مهم و پر کار در کولر گازی، کابل برق ورودی آن است. در صورتی که از کابل یک تکه استفاده نشده باشد، در اثر عبور جریان برق، گرم شده و در صورت داشتن اتصالات شل، باعث گرم شدن بیش از حد این ناحیه شده و به مرور زمان جریان برق کمتری به کولر می‌رسد. کمپرسور جریان برق زیادی را برای روشن شدن و کارکرد نیاز دارد و اگر برق به حد کافی به آن نرسد روشن نمی‌شود و در این حالت، احتمال پریدن فویز زیاد خواهد بود.

اتصال کابل به فیوز و کولر را بررسی کنید در صورتی که سفت نباشند، باعث جریان کشیدن غیر معمول شده و فیوز برق را قطع می‌کند. از طرف دیگر شل بودن اتصالات کابل ممکن است باعث آتش سوزی شود. همیشه از کابل برق ورودی یک تکه استفاده کنید.

استفاده از نوع مناسب کابل

کابل‌ها انواع مختلفی دارند و جریان برقی که می‌توانند از خود عبور دهند، متناسب با قطر آنها متفاوت خواهد بود. مطمئن شوید که از کابل ورودی مناسب با جریان برق مصرفی کولر استفاده کنید. کابل ضعیف نمی‌تواند برق مورد نیاز کمپرسور و دیگر قطعات را در شرایط مختلف تامین کند و باعث خرابی زود هنگام قطعات خواهد شد.

در هر سال، اتصالات مربوط به کابل برق ورودی کولر را بررسی کنید. این اتصالات در اثر کارکرد امکان شل شدن دارند، در صورتی که جریان برق زیادی که کمپرسور نیاز دارد از یک اتصال شل عبور کند، امکان گرم شدن و سوختن سیم وجود دارد. شل بودن اتصالاتی که جریان برق زیادی را از خود عبور می‌دهند، در برخی از شرایط باعث ایجاد جرقه‌های کوچکی می‌شود که می‌تواند منجر به پریدن فیوز شود.

  خازن کولر گازی و نحوه تشخیص عیب و تعمیر آن

خرابی خازن و کمپرسور

در زمان روشن شدن کمپرسور، اگر خازن خراب باشد، کمپرسور جریان برق زیادی را مصرف می‌کند و در بعضی از شرایط باعث پریدن فیوز خواهد شد. اگر بعد از چند لحظه بعد از روشن شدن کولر گازی، فیوز می‌پرد، احتمال خرابی خازن کولر گازی زیاد خواهد بود.

در بعضی از مواقع کمپرسور فرسوده شده و عایق سیم‌های داخلی آن ضعیف شده و باعث می‌شود جریان برق بیشتری مصرف شود. اگر سیم‌های داخلی کمپرسور به بدنه اتصال پیدا کند باعث سوختن کمپرسور شده و فیوز جریان را قطع می‌کند.

کثیف بودن کولر گازی

برای عملکرد صحیح کولر گازی، باید جریان هوا بتواند به راحتی از روی شبکه‌های اواپراتور در پنل داخلی و کندانسور در واحد خارجی عبور کند. در کندانسور اگر مانع خارجی جلوی جریان هوا را بگیرد و یا گرد و غبار بر روی شبکه‌های کندانسور جمع شده باشد، گرما نمی‌تواند به هوای آزاد منتقل شود و این گرما باعث گرم شدن بیش از حد کمپرسور خواهد شد و در این حالت جریان مصرفی کمپرسور بالا خواهد رفت و احتمال پریدن فیوز وجود دارد.

از طرف دیگر در صورت کثیف بودن شبکه‌های اواپراتور در پنل داخلی، جریان هوا به خوبی انجام نمی‌شود و کمپرسور مدت زمان زیادی روشن خواهد ماند که باعث گرم شدن آن خواهدشد.

پریدن فیوز اصلی

برخی از مواقع، فیوز کولر و فیوز اصلی خانه دارای اندازه مشابه هستند و در بعضی اوقات فیوز اصلی می‌پرد. در این مواقع در صورتی که از سالم بودن فیوز اطمینان دارید، این پریدن فیوز به خاطر مصرف برق نامناسب کولر نیست و برق ورودی ضعیف است.

در این حالت پریدن فیوز اصلی به این خاطر است که زمان روشن بودن کولر، وسایل برقی دیگر خانه مانند یخچال هم روشن می‌شوند. کمپرسور کولرهای غیر اینورتر با روشن وخاموش شدن باعث ثابت نگه داشتن دمای محیط می‌شود و کمپرسورها در زمان روشن شدن و لحظه استارت جریان برق بیشتری مصرف می‌کنند و در این لحظه اگر وسایل برقی دیگر در خانه روشن باشند، فیوز اصلی توانایی عبور این جریان برق مصرفی را نخواهد داشت و می‌پرد. در این حالت در ابتدا با یک تکنسین برق مشورت کنید، اگر کابل‌های برق رابط بین کنتور تا خانه و کولر اندازه مناسبی داشته باشند، باید کنتور قوی‌تری را جایگزین کنید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *